Uskalla parantua -blogi

Geenitestin tuloksia

TerveysSummitissa lupasin että kerron teille geenitestieni tuloksista. Oli kyllä ihan huikea kokemus. Mulle tehtiin siis Nordic Genexin hyvinvointitesti, jonka tulokset kertovat omasta geeniperimästäni ne asiat, joihin voin omilla elintavoilla vaikuttaa. Näitä ovat mm. elämäntavat, ruokavalio, lepo ja liikunta. On tosi tärkeää ymmärtää, että me voimme itse vaikuttaa siihen, että ne "heikot geenit" eivät aktivoidu. Geenitestit kertovat minkälainen ruokavalio on juuri minulle sopiva, mitä lisäravinteita kannattaa ottaa (ja missä muodossa), sekä minkälaisia muita elämäntapa ohjeita kannattaa noudattaa. Tulokset on jaettu eri osa-alueisiin:

A) Kehon hyvinvointi

*metylaatio

*tulehdustekijät

*detoksifikaatio

*hapetusstressi

B) Aineenvaihdunta

*rasva-aineenvaihdunta

*sokeriaineenvaihdunta

*hormonitoiminta

C) Tuki- ja liikuntaelimet

*luusto, nivelet, lihakset

D) Ravintotekijät

*kofeiinin ja laktoosin vaikutus

*suolaherkkyys

*vuorokausirytmin vaikutus aineenvaihduntaan

E) Hormoniaineenvaihdunta

*mitkä tekijät heikentää omaa hyvinvointia mm. ympäristötekijät.

 

Niin kuin tiedämme, niin omaan geeniperimäämme emme voi vaikuttaa, mutta voimme isosti vaikuttaa siihen, miten mikäkin geeni akitvoituu, tai ei aktivoidu.

Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä. Elimistö tarvitsee sopivasti energiaa ja riittävästi suojaravinteita pysyäkseen toimintakykyisenä. Jokainen meistä hyödyntää ravinnon hiilihydraatit, proteiinin ja rasvat geeniperimään perustuen yksilöllisesti. Jotkut ovat herkempiä hiilareille kuin toiset. Jotkut pystyvät hyödyntämään rasvoja paremmin kuin toiset. Näinhän se menee. Olemme jokainen omia yksilöitä. Juuri tästä syystä karsastan jotain tiettyä diettiä tai hypetystä. "Monta tietä Roomaan", sanotaan. Ja näin se on. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa. Täytyy vaan kuulostella itseään ja tehdä omia valintoja jotka tuntuvat hyvälle. Geenitestit myös kertovat paljon ja niistä saa hyvää näkökulmaa ja vinkkejä.

En lähde nyt erittelemään jokaista geeniä. Tärkeimpiä vinkkejä tuli ravinnon ja ravintolisien suhteen. Mitä kannattaa lisätä ja mitä välttää. Itse tarvitsen lisää mm. folaattia mitä saa mm. vihreistä lehtikasveista ja kaalista. B2, B6 ja B12 ovat tärkeitä. Varsinkin B12 tärkeys nousi monenkin geenin kohdalla. (Olenhan kasvissyöjä). Jos B12 vitamiini ja folaattitasot ovat alhaiset niin sillä voi olla vaikutustsa ääreisverenkiertoon ja sen myötä suorituskykyyn. Ja mullahan on aina kylmä. Villasukat kesälläkin:)

Yksi geeni mihin minun pitää erityisesti kiinnittää huomiota on GSTP1 joka on minulla punaisella (huono). Maksaentsyymi toimii heikosti ja siten olen hyvin herkkä mm. erilaisille kemikaaleille kuten BPA, rikkaruohomyrkyt, hyönteiskarkoitteet. Se on varma että meillä ei pihassa Rounduppeja käytetä. Rikkaruohot ja voikukat ovat parasta superfoodia:)

Positiivista on, että minulla ei ole alttiutta hiljaiselle tulehdukselle. Minun on hyvä välttää sokeria (ou jee!) ja huonoja rasvoja (todellakin:)). Hyvää tekevät oliiviöljy, avokado, pähkinät, vihannekset, sipulit, kaalit, hedelmät ja marjat. Myös tärkeää on resveratroli, vihreä tee, kurkumiini, spiruliina ja chlorella (no kyllä!!).

Tärkeää myös mm. kollageeni, merilevä, kalsium ja magnesium sekä mm. ruusunmarja.

Itse käytän vaikka ja mitä vitamiineja ja antioksidantteja. Kirjoitan niistä jossain kohtaa oman postauksen. Suuri suosikkini kookosöljyistä on Aito kylmäpuristettu kookosöljy. Niin parhaan tuoksuinen.

Geenitestit tulkitsi minulle funktionaalisen lääketieteen guru, ihana Maili Lepola. Video geenitestien tulkkauksesta löytyy Uskalla parantua facebook-sivuilla.

Jos haluat tutkia omat geenisi niin testin saa kätsysti ostettua Aitokaupasta. ♥

https://kauppa.aitokauppa.fi/dna-terveys-ja-hormonit-geenitesti-nordic-genex?fbclid=IwAR2s9prmhhiO3WKKg1Yp3XWSCo_QnjfkV8slOYrR2qjydLeK7dREvwLK1nE

KARITAN KUULUMISET

Tilaa uutiskirje!

Inspiroivia viestejä Karitalta, tietoja tapahtumista, ja uudet blogipostaukset suoraan emailiisi.