Kohti kokonaisvaltaista terveydenhoitoa

Mikä kevät! Nyt on ollu sellaista matalalentoa että oksat pois. Huikeeta!  TerveysSummitin viimeisin haastattelu kuvattiin perjantaina ja päällimmäisenä jäi tunne kuinka kärkimaa olemme lääketieteen ja terveyden saralla ja mikä valtava tietomäärä eri asiantuntijoilla on täällä Suomessa. Ongelma on se, että apu ei ole helposti löydettävissä vaan potilaat joutuvat tekemään paljon ja pitkään työtä että löytävät oikean lääkärin. Toivoa kuitenkin on.

Summitin yksi pääteemoista on home- ja kosteussairaudet ja monikemikaaliyliherkkyys. Kuinka surullista on että nämä eivät lukeudu ”virallisiksi sairauksiksi” ja niitä hoidetaan monesti väärin: antibiooteilla, masennuslääkkeillä ym. Hoidetaan oiretta, ei juurisyytä. Tähän ongelmaan ottivat suuresti kantaa ravitsemusterapeutti Marja Ruuti, mikrobiologi, emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen, mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Tamara Tuuminen sekä lääketieteen tohtori, professori Ville Valtonen. Tavoitteena kaikilla on lisätä tietoutta sairaudesta, ettemme hoitasi vain oiretta vaan löytäisimme sen mistä sairastuminen on alunalkujaan lähtenyt liikkeelle.

Homeeseen sairastuneen tai monikemikaaliyliherkän oireet voivat olla hyvin moninaisia: päänsärkyä, väsymystä, oireita silmien, nenän ja kurkun limakalvoilla, hengenahdistusta, tukkoisuutta, äänen käheyttä, nivel- ja lihaskipuja. On siis äärimmäisen tärkeää että potilaalle annetaan aikaa ja että potilasta kuunnellaan ja että hänen kertomaansa uskotaan. Yleensä ihminen osaa jo itse aavistaa tai tietää mistä oire on peräisin. On myös tärkeää tiedostaa että oireet voivat ilmaantua vuosia altistuksen jälkeen. Tärkein asia on eliminointi.  Näin esim lapsi ei voi jatkaa homeongelmaisessa koulussa vaan hänet täytyy siirtää heti puhtaisiin tiloihin.

Itselleni hyvin valaiseva oli mikrobiologian dosentti Elias Hakalehdon haastattelu, jossa hän kertoi ruuansulatuskanavan mikrobien tasapainon tärkeydestä. Hän kertoi esimerkiksi mikrobiomin vaikutuksesta syövän, Alzheimer-taudin ja Parkinsonin taudin syntyyn ja sen hoitoon. Itse uskon että mikrobiomiston tutkiminen tulee olemaan tulevaisuuden lääketieteen läpimurto. Mikrobiomin tasapainotila tulee olevaan avainasemassa terveyden ylläpidossa. Kaiken perusta on hyvä, terveellinen ruokavalio, probiootit ja fermentoidut tuotteet kuten hapankaali.

Juuri luin Aamulehdistä jutun suolistosairauksien yleisyydestä. Vaikeahoitoisten tulehduksellisten suolistosairauksien eli IBD-sairauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulla sekä lapsilla että aikuisilla. Huolestuttavaa on se että kukaan ei tiedä syytä. Lehtijutussa Tampereen yliopiston lastentautien professori Kaija-Leena Kolho toivookin että mikrobitutkimusta lisättäisiin. Elias Hakalehto puhui myös henkisten traumojen vaikutuksesta mirkobiomistoon. Trauma, kärsimys ja stressi vaikuttavat mikrobistoon ja loppujen lopuksi riskit sairastumiseen lisääntyy. Suolistoflooran tasapaino on kaiken a ja o.

Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja hammaslääkäri Maili Lepola puhui epigenetiikan merkityksestä terveyteen ja mm. siitä, kuinka raskausajan stressi vaikuttaa lapsen epigenetiikkaan sekä immuunipuolustusjärjestelmään. Odottavan äidin mieliala ja stressi vaikuttaa lapsen lisämunuaisiin ja voi edesauttaa sairastumista mm. ylipainoon tai sydän-ja verisuonisairauksiin myöhemmällä iällä.

            

(kuvassa funkionaalisen lääketieteen matriksi by Maili Lepola)

 

Enää ei voi kukaan sanoa että ruokavaliolla ei ole väliä. Ruokavaliolla on äärimmäisen tärkeä merkitys terveyteemme ja ravintoa on myös tutkittu sairauksien hoidossa. Sillä todella on väliä mitä syömme, juomme ja mitä ajattelemme.

 

Summitissa oli haastattelussa myös mm. Tara Lange, Raija ja Jouko Kivimetsä jotka puhuivat villiyrittien ja mehustamisen hyödyistä terveyteemme. Myös ihanat uudenajan terveyden lähettiläät Tomi Kokko, Teemu Syrjälä, lääkäri Olli Sovijärvi, Olli Posti, Kaisa ja Joni Jaakkola, Pirjo Saarnia ja Miia Huitti jakoivat hyviä terveysvinkkejä ruokavalion, stressin ja koko elämänhallinan suhteen.

 

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Päänsärky ei ole pelkkä päänsärky. Kuume ei ole pelkkä kuume. Kaikki tämä on kehon kuiskauksia. Tärkeää on pysähtyä. Kuulla. Kiinnittää huomiota niihin asioihin jotka ovat oikeasti itselle tärkeitä. Ihmisiin jotka ovat tärkeitä. Pyrkiä elämään mahdollisimman luonnonmukaista ja omien arvojen mukaista elämää.

”Sinä olet oman paranemisesi toimitusjohtaja!” (kirjasta Uskalla parantua)

You can do it!

 

Tää on just sitä kun saa tehdä työtä jolla on merkitystä! ♥

Jaa postaus ystäviesi kanssa: